Grid Pattern

Energiedebat: Vastgoedsector moet in staat zijn probleem netcongestie te verminderen

Fakton, PROVADA BV
Woensdag 11:30 - 12:15 Forum 1

Het thema netcongestie is voor de vastgoedsector afgelopen jaar nóg belangrijker geworden. Niet alleen bedrijventerreinen en grootzakelijke aansluitingen zijn de klos, maar zelfs woningbouwprojecten kunnen inmiddels niet meer doorgaan vanwege netcongestie. De gemeenten Almere, Haarlem en de hele provincie Utrecht kunnen hier inmiddels over meepraten.

Op praktisch alle andere plekken hangt dit zwaard van Damocles de komende jaren boven de markt. Ons huidige energiesysteem is niet ingericht op de nieuwe realiteit van steeds meer decentrale opwek als de zon schijnt en/of de wind waait, mét de daarbij horende pieken in elektriciteitsvraag en – aanbod. Ook is het systeem niet ingericht om onderlinge uitwisseling tussen energieaanbieders en – vragers te faciliteren. Het gevolg? Netcongestie als één van de grootste belemmeringen om te kunnen bouwen.

Het devies luidt: er moet meer worden samengewerkt tussen vastgoed- en energiesector, tussen overheid en markt, op nationale en lokale schaal. Wat kan de vastgoedsector nu concreet doen om te kunnen blijven bouwen én tegelijk zorgen voor een duurzame energievoorziening? Behalve bewustwording van het probleem zijn er inmiddels voorbeelden van hoe vastgoedpartijen en gemeenten in gebiedsontwikkelingen netcongestie de baas blijven.

Aan de hand van de voorbeelden gaat gespreksleider Tom van ’t Hek tijdens het PROVADA Energiedebat 2024 in gesprek met de sleutelspelers over de vraag op welke manier vastgoed en energie nóg beter hand in hand gaan om in te spelen op de huidige problematiek.

Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig.

 

Luister nu mee met deze bijeenkomst > 

*Pas te beluisteren vanaf de starttijd

speakers

Tom van 't Hek

Gespreksleider

Moderator

Wouter van den Wildenberg

Partner Fakton Energy

Chantal Zeegers

Wethouder Gemeente Rotterdam

Wouter Blom

Directie Dura Vermeer

Maartje Brans

Directeur Innovatie Alliander

Michael de Waal

directeur vastgoedbeheer en vastgoedontwikkeling Woonstad Rotterdam

Location

Forum 1

Delen

Opslaan in agenda

06/12/2024 11:30 06/12/2024 12:15 Europe/Amsterdam Energiedebat: Vastgoedsector moet in staat zijn probleem netcongestie te verminderen Het thema netcongestie is voor de vastgoedsector afgelopen jaar nóg belangrijker geworden. Niet alleen bedrijventerreinen en grootzakelijke aansluitingen zijn de klos, maar zelfs woningbouwprojecten kunnen inmiddels niet meer doorgaan vanwege netcongestie. De gemeenten Almere, Haarlem en de hele provincie Utrecht kunnen hier inmiddels over meepraten. PROVADA 2024, Forum 1