Grid Pattern

G5 debat: met een nieuwe overheidsregie de wooncrisis te lijf

Fakton, PROVADA BV
Woensdag 12:45 - 13:30 Forum 1

De complexiteit van gebiedsontwikkeling in de G5 is enorm. Woningbouw, bedrijvigheid en andere functies strijden om de schaarse ruimte. De transitie naar duurzame warmte en netcongestie verhinderen snelle realisatie. Sociaal-maatschappelijke spanningen leiden tot frustratie onder de bevolking en de roep om snelle en betaalbare woningbouw, maar niet in de eigen achtertuin. En dat terwijl de G5 het met een ravijnjaar op komst met minder middelen moet doen, en het nieuwe parlement veel minder gericht is op de G5. Het lijkt aan sense of urgency te ontbreken om de wooncrisis het hoofd te bieden. De gewenste versnelling blijft uit en de gestelde woningbouwdoelen tot aan 2030 komen steeds verder uit zicht.

Er is behoefte aan een nieuw soort overheidsregie, zoals we dat ook in de tijd van de wederopbouw en de VINEX hadden. Welke (vormen van) samenwerking zijn nodig tussen Rijk, Provincie en Gemeenten? Wie beslist daarin over wonen of werken, over tempo en financiën? Hoe zorgen we voor vertrouwen in de publiek-publieke samenwerking? Onder leiding van Erik Faber en Michael Hesp van Fakton gaan de G5 in debat met Hettie Politiek van BZK. Namens de G5 spreken Jos Melchers (Rotterdam), Josja van der Veer (Amsterdam), Carlo Schreuder (Eindhoven), Bas Meijs (Utrecht) en Lisette Nijs (Den Haag).

Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig.

 

Luister nu mee met deze bijeenkomst > 

*Pas te beluisteren vanaf de starttijd

speakers

Erik Faber

Partner Fakton Development

Moderator

Michael Hesp

Expert Market Director Fakton

Lisette Nijs

directeur Gebiedsontwikkeling en Projecten Gemeente Den Haag

Josja van der Veer

Directeur Ruimte en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam

Carlo Schreuder

Directeur Ruimtelijk Economische Opgave Gemeente Eindhoven

Jos Melchers

Directeur Gebiedsontwikkeling Cluster Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam

Bas Meijs

Directeur Gebiedsontwikkeling Gemeente Utrecht

Location

Forum 1

Delen

Opslaan in agenda

06/12/2024 12:45 06/12/2024 13:30 Europe/Amsterdam G5 debat: met een nieuwe overheidsregie de wooncrisis te lijf De complexiteit van gebiedsontwikkeling in de G5 is enorm. Woningbouw, bedrijvigheid en andere functies strijden om de schaarse ruimte. De transitie naar duurzame warmte en netcongestie verhinderen snelle realisatie. PROVADA 2024, Forum 1