Floris  Alkemade  - Rijksbouwmeester

Floris Alkemade - Rijksbouwmeester

Floris Alkemade is architect en stedelijk ontwerper. Na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU Delft was hij 18 jaar lang verbonden aan het bureau OMA, waarvan de laatste 7 jaar als partner. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw. In Nederland werkte hij onder meer aan het nieuwe Stadshart van Almere, het Paard van Troje in Den Haag en een masterplan voor het Homeruskwartier in Almere. In Essen was hij verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het Zeche Zollverein. In Lille (Frankrijk) werkte Alkemade aan het masterplan voor Euralille, een complexe gebiedsontwikkeling met daarin het nieuwe TGV-station. Met dit project vestigde OMA definitief haar naam als uitvoerend bureau.

Sinds 2008 leidt Floris Alkemade zijn eigen bureau FAA met projecten in binnen- en buitenland. Met FAA werkt hij onder meer aan grootschalige architectuurprojecten in Frankrijk, waaronder de herontwikkeling van het 600 meter lange entrepotgebouw Macdonald in Parijs.

Als architect gaat Floris Alkemade steeds uit van de eigenheid van een opdracht. ‘Ik probeer de neiging om direct antwoorden te formuleren te onderdrukken en neem de tijd om eerst de vraag zelf te onderzoeken. Voor je ontwerpt, moet je een moment van fundamentele twijfel toelaten om de context beter te leren begrijpen en niet te snel mogelijkheden uit te sluiten.’

Floris Alkemade was 11 jaar verbonden als gast-hoogleraar aan de Universiteit van Gent en sinds 2014 is Floris Alkemade lector aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Onderwijs geven vindt hij van belang, ‘omdat hier de reflectie kan plaatsvinden waarvoor in projecten zelf vaak de tijd ontbreekt’, aldus Floris Alkemade.

Sinds september 2015 is Floris Alkemade benoemd als Rijksbouwmeester. Hij combineert zijn rijksbouwmeesterschap met zijn werk voor zijn bureau FAA en zijn lectoraat aan de Academie van Bouwkunst.