Grid Pattern

Stad na COVID – transformatie van binnenstedelijke winkelgebieden

Cushman & Wakefield, Wereldhave
Woensdag 14:15 - 15:00 Forum 2

De pandemie versnelde, al dan niet noodgedwongen, tot een verder veranderend ruimtegebruik van mensen en zorgde daardoor voor een veranderend stedelijk profiel van functies. In ons land is de behoefte naar ruimtelijke efficiëntie waarin zowel innovatie, sociale als economische welvaart worden gefaciliteerd groter dan ooit.

Niet alleen vanuit economisch perspectief of vanwege de populariteit van de steden, maar juist vanwege de enorme complexiteit ervan. Het is steeds moeilijker geworden om binnen het vastgoeddomein een goede balans te houden tussen de beschikbare functies en de veranderende behoeften van mensen, die leidend zijn geworden in de manier waarop wij steden gebruiken.

Een voorbeeld van een stad die in haar Ruimtelijke Strategie 2040 volledig rekening lijkt te houden met deze componenten is Utrecht. De stad heeft daarmee een belangrijke stip op de horizon gezet; over 20 jaar moet alles dichtbij ‘binnen 10 minuten bereikbaar’ zijn, de druk is van het stadscentrum afgehaald door goed bereikbare en multifunctionele knooppunten met daartussen genoeg ruimte voor groen en waar energie duurzaam wordt opgewekt in deze inclusieve stad. COVID heeft geen nieuwe inzichten gebracht, het heeft blootgelegd wat we eigenlijk al wisten.

Een ander voorbeeld is Wereldhave. Gevoed door veranderend consumentengedrag als gevolg van de groei van e-commerce presenteerde het vastgoedfonds in 2020 een nieuwe strategie. ‘LifeCentral: van winkelcentra naar Full Service Centers’. De daaropvolgende pandemie onderstreepte nogmaals de noodzaak om te transformeren naar centra met een veel breder aanbod van dagelijkse behoeften en diensten, afgestemd op het leven van de bezoekers in het directe verzorgingsgebied. Inmiddels is het eerste ‘Full Service Center’ in Nederland klaar en wordt de strategie in de praktijk bewezen.

Om deze bijeenkomst bij te kunnen wonen dien je in het bezit te zijn van een kaart voor PROVADA 2022. Bestel je kaarten voor PROVADA.

sprekers

Jos Hesselink

Netherlands Research Lead Cushman & Wakefield

Moderator

Pieter Polman

Managing Director Wereldhave

Emiel Fonville

Senior (beleids)adviseur Ontwikkelorganisatie Ruimte, Wonen en Economie Gemeente Utrecht

Locatie

Forum 2

Delen

Opslaan in agenda

06/15/2022 14:15 06/15/2022 15:00 Europe/Amsterdam Stad na COVID – transformatie van binnenstedelijke winkelgebieden De pandemie versnelde, al dan niet noodgedwongen, tot een verder veranderend ruimtegebruik van mensen en zorgde daardoor voor een veranderend stedelijk profiel van functies. In ons land is de behoefte naar ruimtelijke efficiëntie waarin zowel innovatie, sociale als economische welvaart worden gefaciliteerd groter dan ooit. PROVADA 2022, Forum 2