Programma

#Waarom Weidewinkels Winnen
  • Retail
  • Transformatie / Leegstand
 

Datum & tijd
Dinsdag | 16:00 - 16:45
Locatie
NRW Retailplein
Moderator
Brigit Gerritse 
Organisatie
NRW Commissie Overheid & Beleid en Retailagenda
+ Agenda 2019-06-04 16:00:00 2019-06-04 16:45:00 Europe/Amsterdam #Waarom Weidewinkels Winnen Gemeentelijk beleid voeren op de vestigingslocaties van retailers is hard nodig. Zonder een gerichte sturing krijg je donutsteden, ofwel verspreide detailhandel buiten de stad, en doodse binnensteden als gevolg. Toch worden gemeenten nog steeds onaangenaam verrast door retailers die buiten de beoogde compacte winkelgebieden een gaatje voor hun winkel weten te vinden.   De oorzaak is vaak verborgen plancapaciteit of een onvoldoende sluitend bestemmingsplan. Daar komen nu bij de recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie over de Dienstenrichtlijn (‘Appingedam’), waarmee het opstellen van goed ruimtelijk winkelbeleid voor gemeenten nog moeilijker geworden is. Diverse gemeenten, adviesbureaus en advocatenkantoren zijn bezig met het zoeken van een passend antwoord. We moeten voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw en voor zichzelf gaat uitvinden. De Retailagenda en BZK werken met man en macht aan een handreiking waarmee de gemeenten hun ruimtelijk retailbeleid “dienstenrichtlijn-proof” kunnen maken en duidelijkheid wordt geschapen voor de markt. Deze handreiking zal in de zomer van 2019 gereed zijn. De eerste resultaten delen we graag op het NRW Retailplein. PROVADA - NRW Retailplein NRW Commissie Overheid & Beleid en Retailagenda info@provada.nl

Gemeentelijk beleid voeren op de vestigingslocaties van retailers is hard nodig. Zonder een gerichte sturing krijg je donutsteden, ofwel verspreide detailhandel buiten de stad, en doodse binnensteden als gevolg.

Toch worden gemeenten nog steeds onaangenaam verrast door retailers die buiten de beoogde compacte winkelgebieden een gaatje voor hun winkel weten te vinden.  

De oorzaak is vaak verborgen plancapaciteit of een onvoldoende sluitend bestemmingsplan. Daar komen nu bij de recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie over de Dienstenrichtlijn (‘Appingedam’), waarmee het opstellen van goed ruimtelijk winkelbeleid voor gemeenten nog moeilijker geworden is.

Diverse gemeenten, adviesbureaus en advocatenkantoren zijn bezig met het zoeken van een passend antwoord. We moeten voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw en voor zichzelf gaat uitvinden. De Retailagenda en BZK werken met man en macht aan een handreiking waarmee de gemeenten hun ruimtelijk retailbeleid “dienstenrichtlijn-proof” kunnen maken en duidelijkheid wordt geschapen voor de markt. Deze handreiking zal in de zomer van 2019 gereed zijn. De eerste resultaten delen we graag op het NRW Retailplein.

- Alle bijeenkomsten zijn onder voorbehoud van wijzigingen -