Programma

Van NOVI naar Regionale Investeringsplannen
 

Datum & tijd
Donderdag | 12:45 - 13:45
Locatie
Forum 2
Moderator
 
Organisatie
NEPROM
Themabijeenkomst
+ Agenda 2019-06-06 12:45:00 2019-06-06 13:45:00 Europe/Amsterdam Van NOVI naar Regionale Investeringsplannen Op 20 juni lanceert minister Ollongren op feestelijke wijze de langverwachte Nationale Omgevingsvisie. Dat is geen gemakkelijk traject geweest. Heel veel partijen hebben hierover meegedacht en er aan meegeschreven. En voor dat de NOVI beschikbaar was, gaven Kamerleden in een debat al aan dat die te weinig concreet is. Hoe het ook zij, met de publicatie van NOVI is de tijd van praten gelukkig voorbij. De hand moet aan de ploeg en we moeten naar de uitvoering. Er is al te veel tijd verloren. We staan voor heel urgente en wezenlijke opgaven. Er moeten een miljoen nieuwe woningen bijgebouwd worden, de bereikbaarheid op stedelijk niveau moet sterk verbeterd worden, we moeten de klimaatproblematiek en de energietransitie een ruimtelijke vertaling geven en we moeten veel meer groene en natuurlijke kwaliteit toevoegen aan stad en land. Een alliantie van maatschappelijke organisaties (waaronder NEPROM, ROVER, Staatsbosbeheer, VNO-NCW, gemeenten Nijmegen en Tilburg, Leerstoel gebiedsontwikkeling) heeft enige tijd geleden de handen ineen geslagen om samen tot concrete voorstellen te komen voor de uitvoering van de NOVI. De kaders mogen vastliggen, nu is het de vraag wat we op regionaal niveau gaan doen, wie dat gaat doen en hoe we dat gaan betalen. Op het regionale niveau komen alle grote opgaven samen, daar moeten in de komende tijd de lastige keuzes gemaakt worden en daar moeten partijen samen besluiten waarin ze willen investeren. Uiteraard kan dat niet zonder bijdragen van het Rijk, maar het begint bij de regio, de daarin samenwerkende gemeenten en de partijen die daar actief zijn. Samen komen ze tot prioritering en tot concrete Regionale Investeringsplannen. De NOVI-Alliantie neemt daar het voortouw in. Tijdens deze sessie op de Provada lichten de verschillende partijen in de NOVI-Alliantie hun ideeën en plannen toe en gaan zij graag met de aanwezigen in gesprek over Regionale Investeringsplannen. Doel van deze korte sessie is helderheid in Regionale Investeringsplannen te brengen en het maatschappelijk draagvlak daarvoor te verbreden. Wat wordt van projectontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers aan investeringen en bijdragen verwacht? En wat verwachten zij van gemeenten? Je bent van harte uitgenodigd om aan het gesprek deel te nemen. Vier korte statements van 5 minuten Desirée Uitzetter (voorzitter NEPROM): Verstedelijking als rode motor van de NOVI. Monique Stam (wethouder Heerhugowaard): De regio waar alle opgaven samen komen. Walter Etty (voorzitter Rover): Verdubbeling OV op stadsniveau als voorwaarde voor succes. Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer): In elke regio een groene metropool PROVADA - Forum 2 NEPROM info@provada.nl

Op 20 juni lanceert minister Ollongren op feestelijke wijze de langverwachte Nationale Omgevingsvisie. Dat is geen gemakkelijk traject geweest. Heel veel partijen hebben hierover meegedacht en er aan meegeschreven. En voor dat de NOVI beschikbaar was, gaven Kamerleden in een debat al aan dat die te weinig concreet is.

Hoe het ook zij, met de publicatie van NOVI is de tijd van praten gelukkig voorbij. De hand moet aan de ploeg en we moeten naar de uitvoering. Er is al te veel tijd verloren. We staan voor heel urgente en wezenlijke opgaven. Er moeten een miljoen nieuwe woningen bijgebouwd worden, de bereikbaarheid op stedelijk niveau moet sterk verbeterd worden, we moeten de klimaatproblematiek en de energietransitie een ruimtelijke vertaling geven en we moeten veel meer groene en natuurlijke kwaliteit toevoegen aan stad en land.

Een alliantie van maatschappelijke organisaties (waaronder NEPROM, ROVER, Staatsbosbeheer, VNO-NCW, gemeenten Nijmegen en Tilburg, Leerstoel gebiedsontwikkeling) heeft enige tijd geleden de handen ineen geslagen om samen tot concrete voorstellen te komen voor de uitvoering van de NOVI. De kaders mogen vastliggen, nu is het de vraag wat we op regionaal niveau gaan doen, wie dat gaat doen en hoe we dat gaan betalen.

Op het regionale niveau komen alle grote opgaven samen, daar moeten in de komende tijd de lastige keuzes gemaakt worden en daar moeten partijen samen besluiten waarin ze willen investeren. Uiteraard kan dat niet zonder bijdragen van het Rijk, maar het begint bij de regio, de daarin samenwerkende gemeenten en de partijen die daar actief zijn. Samen komen ze tot prioritering en tot concrete Regionale Investeringsplannen. De NOVI-Alliantie neemt daar het voortouw in.

Tijdens deze sessie op de Provada lichten de verschillende partijen in de NOVI-Alliantie hun ideeën en plannen toe en gaan zij graag met de aanwezigen in gesprek over Regionale Investeringsplannen. Doel van deze korte sessie is helderheid in Regionale Investeringsplannen te brengen en het maatschappelijk draagvlak daarvoor te verbreden. Wat wordt van projectontwikkelaars, woningcorporaties en beleggers aan investeringen en bijdragen verwacht? En wat verwachten zij van gemeenten? Je bent van harte uitgenodigd om aan het gesprek deel te nemen.

Vier korte statements van 5 minuten

  • Desirée Uitzetter (voorzitter NEPROM): Verstedelijking als rode motor van de NOVI.
  • Monique Stam (wethouder Heerhugowaard): De regio waar alle opgaven samen komen.
  • Walter Etty (voorzitter Rover): Verdubbeling OV op stadsniveau als voorwaarde voor succes.
  • Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer): In elke regio een groene metropool
- Alle bijeenkomsten zijn onder voorbehoud van wijzigingen -