Programma

Herstucturering/transformatie van gebieden
 

Datum & tijd
Woensdag | 13:00 - 14:00
Locatie
Arena
Moderator
Tom van 't Hek 
Organisatie
AM, Over Morgen, Havenbedrijf Rotterdam, Port of Rotterdam
Themabijeenkomst
+ Agenda 2020-06-17 13:00:00 2020-06-17 14:00:00 Europe/Amsterdam Herstucturering/transformatie van gebieden De Omgevingswet treedt per 1 januari 2021 in werking. Deze wet biedt lagere overheden de ruimte om te kiezen tussen “integrale gebiedsontwikkeling” en “organische gebiedsontwikkeling”. Bij “integrale gebiedsontwikkeling” is er meer duidelijkheid over een eindbeeld van een ruimtelijke ontwikkeling binnen een bepaalde tijd. Bij “organische gebiedsontwikkeling” is het eindbeeld niet concreet en daardoor ook niet gebonden aan een realisatietermijn. De Omgevingswet wil meer initiatief vanuit de samenleving stimuleren in plaats van top down.   Vraagstuk Organische gebiedsontwikkeling is in de wetgeving een nieuw begrip. Zowel gemeenten als marktpartijen vinden het spannend wanneer vooraf beperkte kaders worden afgegeven voor een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. Zo heeft een gemeente weinig zicht op de benodigde infrastructurele investeringen. Gaat het om een ontwikkeling van 500 of 1.500 woningen? Een gemeente heeft normaiter baat bij een eindbeeld zodat inzichtelijker wordt hoeveel van de gemeentelijke investeringen op marktpartijen kunnen worden verhaald. Marktpartijen daarentegen willen graag flexibiliteit in de planvorming vanwege bijvoorbeeld veranderingen in de markt, maar hechten ook waarde aan een betrouwbare overheid door het stellen van heldere kaders. Kortom, hoe uitvoerbaar is “organische gebiedsontwikkeling” in de praktijk voor gemeenten, marktpartijen en overige stakeholders? PROVADA - Arena AM, Over Morgen, Havenbedrijf Rotterdam, Port of Rotterdam noreply@provada.nl

De Omgevingswet treedt per 1 januari 2021 in werking. Deze wet biedt lagere overheden de ruimte om te kiezen tussen “integrale gebiedsontwikkeling” en “organische gebiedsontwikkeling”. Bij “integrale gebiedsontwikkeling” is er meer duidelijkheid over een eindbeeld van een ruimtelijke ontwikkeling binnen een bepaalde tijd. Bij “organische gebiedsontwikkeling” is het eindbeeld niet concreet en daardoor ook niet gebonden aan een realisatietermijn. De Omgevingswet wil meer initiatief vanuit de samenleving stimuleren in plaats van top down.
 

Vraagstuk

Organische gebiedsontwikkeling is in de wetgeving een nieuw begrip. Zowel gemeenten als marktpartijen vinden het spannend wanneer vooraf beperkte kaders worden afgegeven voor een binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. Zo heeft een gemeente weinig zicht op de benodigde infrastructurele investeringen. Gaat het om een ontwikkeling van 500 of 1.500 woningen? Een gemeente heeft normaiter baat bij een eindbeeld zodat inzichtelijker wordt hoeveel van de gemeentelijke investeringen op marktpartijen kunnen worden verhaald. Marktpartijen daarentegen willen graag flexibiliteit in de planvorming vanwege bijvoorbeeld veranderingen in de markt, maar hechten ook waarde aan een betrouwbare overheid door het stellen van heldere kaders. Kortom, hoe uitvoerbaar is “organische gebiedsontwikkeling” in de praktijk voor gemeenten, marktpartijen en overige stakeholders?

- Alle bijeenkomsten zijn onder voorbehoud van wijzigingen -