Programma

Gevecht om ruimte!: Leefbaarheid en maakbaarheid van de stad
  • Logistiek/bedrijfsruimte
  • Mixed use
 

Datum & tijd
Dinsdag | 14:00 - 15:00
Locatie
Forum 1
Moderator
Frank van der Sluys 
Organisatie
PROVADA B.V. i.s.m. Cushman & Wakefield
Themabijeenkomst
+ Agenda 2019-06-04 14:00:00 2019-06-04 15:00:00 Europe/Amsterdam Gevecht om ruimte!: Leefbaarheid en maakbaarheid van de stad Het adagium van een aantal jaren geleden over ‘leegstand’ en ‘overaanbod’ hebben plaats gemaakt voor ‘schaarste’ en ‘frictieleegstand’. Er worden te weinig woningen gebouwd, te weinig verdicht op de beste kantorenlocaties, er is bijna geen grond voor nieuwe distributiecentra op logistieke hotspots, transformatiekansen drogen op, de maakindustrie en stadsdistributie vinden lastig strategische locaties in steden en op A1 winkellocaties woedt een strijd om de beste plekken. Het is voor Nederland van groot belang meer woningen in de grotere steden toe te voegen. Het zorgt voor innovatie en efficiëntie in veel gebieden en daarmee voor een optimale economische ontwikkeling. Tegelijkertijd dreigt er in die steden een monocultuur te ontstaan die innovatie en efficiëntie juist tegenwerkt. En dat terwijl een stad een mozaïek moet zijn aan functies waarbij de juiste mix voor optimale innovatie, efficiëntie en welvaart zorgt. Naast wonen moet er minstens zoveel aandacht gaan naar scholen, hotels, kantoren, logistiek en industrieel vastgoed. Als deze structuur, met de huidige urbanisatietrend, ertoe leidt dat steden tegen grenzen aanlopen, dan moet de aandacht zich richten op de vraag of steden in Nederland moeten groeien om de mozaïek te kunnen blijven herbergen. In deze bijeenkomst gaat Frank van der Sluys in gesprek met Jaap van der Bijl, Jos Melchers en Floris Alkemade   Voor meer achtergrond informatie en de aanleiding van deze bijeenkomst verwijzen wij u graag naar het rapport 'Stabiel, veelzijdig en uitdagend' van Cushman & Wakefield. De onderzoekers signaleren drie trends die bepalend zijn voor de huisvestingsstrategie in de sector: technologische vernieuwing, veeleisende consumenten en de ecologische voetafdruk. Deze trends dwingen de sector tot huisvesting in en om steden en stedelijke gebieden terwijl juist daar het gevecht om ruimte wordt gevoerd. In het rapport herhaalt de adviseur de oproep 'het wegduwen van de Nederlandse industrie uit steden te stoppen' vanwege het grote belang van de sector voor de Nederlandse economie. http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/research-and-insight/2018/industrial-rapport   PROVADA - Forum 1 PROVADA B.V. i.s.m. Cushman & Wakefield info@provada.nl

Het adagium van een aantal jaren geleden over ‘leegstand’ en ‘overaanbod’ hebben plaats gemaakt voor ‘schaarste’ en ‘frictieleegstand’. Er worden te weinig woningen gebouwd, te weinig verdicht op de beste kantorenlocaties, er is bijna geen grond voor nieuwe distributiecentra op logistieke hotspots, transformatiekansen drogen op, de maakindustrie en stadsdistributie vinden lastig strategische locaties in steden en op A1 winkellocaties woedt een strijd om de beste plekken.

Het is voor Nederland van groot belang meer woningen in de grotere steden toe te voegen. Het zorgt voor innovatie en efficiëntie in veel gebieden en daarmee voor een optimale economische ontwikkeling. Tegelijkertijd dreigt er in die steden een monocultuur te ontstaan die innovatie en efficiëntie juist tegenwerkt. En dat terwijl een stad een mozaïek moet zijn aan functies waarbij de juiste mix voor optimale innovatie, efficiëntie en welvaart zorgt. Naast wonen moet er minstens zoveel aandacht gaan naar scholen, hotels, kantoren, logistiek en industrieel vastgoed. Als deze structuur, met de huidige urbanisatietrend, ertoe leidt dat steden tegen grenzen aanlopen, dan moet de aandacht zich richten op de vraag of steden in Nederland moeten groeien om de mozaïek te kunnen blijven herbergen.

In deze bijeenkomst gaat Frank van der Sluys in gesprek met Jaap van der Bijl, Jos Melchers en Floris Alkemade

 

Voor meer achtergrond informatie en de aanleiding van deze bijeenkomst verwijzen wij u graag naar het rapport 'Stabiel, veelzijdig en uitdagend' van Cushman & Wakefield. De onderzoekers signaleren drie trends die bepalend zijn voor de huisvestingsstrategie in de sector: technologische vernieuwing, veeleisende consumenten en de ecologische voetafdruk. Deze trends dwingen de sector tot huisvesting in en om steden en stedelijke gebieden terwijl juist daar het gevecht om ruimte wordt gevoerd. In het rapport herhaalt de adviseur de oproep 'het wegduwen van de Nederlandse industrie uit steden te stoppen' vanwege het grote belang van de sector voor de Nederlandse economie.
http://www.cushmanwakefield.nl/nl-nl/research-and-insight/2018/industrial-rapport

 

- Alle bijeenkomsten zijn onder voorbehoud van wijzigingen -