Waar halen we 108 miljard vandaan?

In 2050 moet Nederland CO2-neutraal zijn. Om deze doelstelling te behalen moeten jaarlijks 250.000 woningen van het gas af, als het even kan een beetje betaalbaar natuurlijk. In het knusse woonkamertje van Van Wijnen sprak journalist Remco de Boer erover met Arjen Jongstra (Ons Huis), Arthur Lippus (oprichter ANNE) en Floor Ziegler (Stadmaker). Doen wat nodig is, klonk het regelmatig.

Aedes, de belangenvereniging van woningcorporaties, had net wat interessante cijfers paraat: Om 2,1 miljoen sociale woningen energieneutraal te maken, is 108 miljard euro nodig. Een getal om even op te kauwen. Maar het viel Jongstra nog mee; zijn corporatie kost het gemiddeld een ton per woning. En dan is 100 procent energieneutraal niet eens haalbaar.

Het Rijk moet helpen, vond hij dan ook. “De immense heffingen die wij krijgen opgelegd, gaan rechtsreeks de schatkist in. Ik zou ze graag voor deze missie gebruiken. Uiteraard moeten we ook met partners in gesprek, zoals ontwikkelaars.” Maar Bouwend Nederland liet al doorschemeren dat “we” het nooit gaan redden per 2050. Om dan maar te gaan slopen, leek ook Jongstra wel erg kort door de bocht.

Gepubliceerd
07-06-2018

  • Alles
  • Nieuws
  • PROVADA TV
  • Verslagen
  • Podcasts