Vergeet wat je wist over vastgoed

Ont-wikkelen. Jezelf ontdoen van wikkels. Dat is een mooie uitdaging voor het merendeel van de vastgoedsector, als je het professor Dirk Brounen vraagt. Hij bedoelt: educatie is niet zo zeer nieuwe trucjes aanleren, als wel oude patronen afleren. Zéker als je veel ervaring hebt en zéker in het licht van disruptieve ontwikkelingen. Daarmee introduceerde Dirk de een van de drie hoofdthema’s in het nieuwe PROVADA-seizoen: innovate, educate, integrate.

Steeds meer manifesteert PROVADA zich als een vastgoedplatform, dat ook buiten de jaarlijkse beurs actief is. Sinds vorig jaar nodigt het al in november relaties uit om in een kick off mee te denken over actuele ontwikkelingen. Zo ontstaat inspiratie voor het ‘inhoudelijk netwerken’ dat managing director Peter Schreuter graag promoot. Standhouders kunnen zich inleven in thema’s en een spanningsboog naar de beurs bouwen.

Tom van ’t Hek, als dagvoorzitter al jarenlang verbonden aan PROVADA, leidde het thema innovate in op persoonlijke titel: “Jaren geleden was ik huisarts en eindigde ik mijn rondje elke vrijdagmiddag bij een vrouw van 89. Kerngezond, maar op een dag stond ze erop dat ik een andere cardioloog voor haar zou vinden. Dat begreep ik niet, want ze had een uitstekende vakman. Maar, zei ze me, als je niet meer kunt veranderen, ga je dood.” Kortom, richt de blik naar buiten, óók al lijkt het binnen prima.

Oscar van Opstal (Fakton) helpt vastgoedbedrijven te verbeteren, bijvoorbeeld door vernieuwing te omarmen. Want, stelde hij, “vooruitkijken door lineair te extrapoleren kán niet meer door de exponentiële groei van technologie. Het gaat gewoon te snel, oftewel: the future ain’t what it used to be. Gevraagd aan de zaal of de sector de komende 10 jaar radicaal zal veranderen, antwoordde 80 procent ja. Één voorbeeld: als je zelfrijdende auto’s en über combineert, heeft niemand nog een eigen auto en vervaagt het verschil tussen mobiel en immobiel. In toekomstige auto’s kunnen we doen wat we willen; afstanden doen er dan veel minder toe. Dus kunnen we overal wonen en werken. En moeten we vastgoed heel anders waarderen, vond ook het publiek.

Integrate was vanochtend het terrein van Sabine Lebesque (van het team ‘ruimtelijke kwaliteit en investeerdersloket woningbouw’ bij de gemeente Amsterdam). Aan haar de schone taak om publieke en private belangen te integreren. De Amsterdamse woningmarkt is bijna hysterisch, onderstreepte ze. “We krijgen veel nieuwe vrienden, of mensen die vrienden willen worden. Daarom zijn we het investeerdersloket gestart, om zo eerlijk en duidelijk mogelijk te bemiddelen. Want ja: verschillende belangen geven frictie.” Dat herkende de zaal volledig: 100 procent wil een transparantere samenwerking.

Zo betrokken een paar honderd relaties van PROVADA duidelijke stellingen tijdens de kick off. Precies wat managing director Peter Schreuter hoopte: “Het is onze taak de vastgoedmarkt te prikkelen. Dat beogen we met concepten zoals voorgeprogrammeerd netwerken (intekenen op thematafels) en de uitbouw van PROVADA FUTURE, waar startups en grownups elkaar ontmoeten. Het belooft een boeiend seizoen te worden.”

 

 

Gepubliceerd
05-12-2017

  • Alles
  • Nieuws
  • PROVADA TV
  • Verslagen
  • Podcasts