PROVADA Kick-Off Meeting:

PROVADA Kick-Off Meeting: "het werd een verrassende bijeenkomst"


“Are we fit for the future?”: thema PROVADA 2019

8 uur: de ontvangstruimte in het Conferentiecentrum van het Van Der Valk Hotel Utrecht loopt vol voor het ontbijt voorafgaand aan de PROVADA Kick-off 2019. Een interactieve bijeenkomst onder inspirerende leiding van Rob Koops met filosoof & cabaretier Paul Smit in de hoofdrol. Het doel: “Are we fit for the future?”; het thema voor PROVADA 2019 bekend maken. Het werd een verrassende bijeenkomst.

Aan de hand van aansprekende voorbeelden legt neurowetenschapper en filosoof Paul Smit ons met veel humor uit waarom verandering zo moeilijk is. Hij schreef er al 11 boeken over. “Waarom mislukken onze pogingen om te veranderen zo vaak? Het draait allemaal om de samenwerking tussen onze hersendelen”, zegt Smit. “Onbewust neemt ons brein, dat uit verschillende delen bestaat, miljoenen malen sneller beslissingen dan wij ons bewust zijn. Het reptielenbrein dat onderin onze hersenen ligt zorgt voor onze instincten, onze veiligheid en werkt op basis van reflexen. Het zoogdierenbrein dat daarboven ligt wil zoveel mogelijk plezier en wil pijn en moeite vermijden. Het kiest altijd de makkelijkste weg.”
Advies van Paul Smit: “Als je echt wilt veranderen maak het voor het zoogdierenbrein zo moeilijk mogelijk. Zet dat lekkere drankje of hapje op een lastig bereikbare plek in de schuur. Als je er veel moeite voor moet doen denkt het zoogdierenbrein al snel ‘laat maar’ en dat is het begin van de verandering.” Verandering gaat volgens Smit het best in kleine stapjes: “Zet een fruitschaal in de keuken, het zoogdierenbrein kiest dan de makkelijke weg: ‘Hop een banaan’ en zet het koffieapparaat ver weg en een waterkan vlakbij’.” Allemaal logisch: nu nog doen! “Doorbreek je patronen in kleine stapjes”, aldus Smit.

We hadden graag nog meer gehoord en vooral hoe “Are we fit for the future?” op PROVADA 2019 wordt uitgewerkt.
Maar plop: daar ging het licht uit en begeleid door sirenes moest iedereen zo snel mogelijk het gebouw verlaten. Na een kwartiertje wachten mochten we nog even terug naar onze zaal waar directeur Peter Schreuter in het donker verklaarde dat de stroomstoring nog zeker twee uur zou duren. Hij beloofde dat Paul Smit ook op PROVADA 2019 aanwezig zal zijn en dat we overige relevante informatie per email zouden ontvangen. Daar rekenen we op.

Marinus Dijkman, Stijlvol Ouder

Bekijk hier het PROVADA Kick-Off E-magazine!

Gepubliceerd
18-10-2018

  • Alles
  • Nieuws
  • PROVADA TV
  • Verslagen
  • Podcasts