Peter Göbel Dutch Green Leader 2017

Peter Göbel, algemeen directeur van ING Real Estate Finance Nederland, is uitgeroepen tot Dutch Green Leader 2017. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan bouw- en vastgoedprofessionals die zaken fundamenteel anders aanpakken om de bestaande bouw te verduurzamen. De prijs is een initiatief van de Dutch Green Building Council (DGBC), in samenwerking met PROVADA en PropertyNL.

Presentator Wabe van Enk trapte af met de constatering dat het lef dat de vastgoedwereld kenmerkt, nu ook wordt getoond op groen gebied. Juryvoorzitter en oud-winnaar Onno Dwars zag dat ook wel: De geitenwollensokken liggen echt achter ons. “Dat is mooi, want er moet nog veel meer gebeuren om het tij te keren. Als we het wíllen, kan het. Die boodschap vertelt deze award.” 

Winnaar Peter Göbel zou graag zien dat de prijs snel wordt afgeschaft. “Hij zou overbodig moeten zijn, omdat groene ambitie normaal is. Göbel heeft de afgelopen jaren flink zijn nek uitgestoken. Aan de ene kant stimuleert hij klanten met een vijf-stappenplan voor verduurzaming.

Anderzijds dwingt ING ook verduurzaming af. “Lange tijd stonden banken aan de zijlijn, we zouden geen partij zijn in dit verhaal. Maar dat is onzin. Wij willen dat onze klanten hun gebouwen naar label C brengen. Zo niet, dan stoppen we de financiering. Ik schuw het niet om onorthodoxe maatregelen te nemen.” Inmiddels is het aandeel groene panden in het portfolio gestegen van 13% naar 18%. Over vijf jaar moet het 100% zijn.

Juryvoorzitter Dwars: “Peter Göbel ziet in dat hij impact kan maken en neemt zijn verantwoordelijkheid. Met ING kan hij echt voor een systeemverandering zorgen. Dat vraagt om lef en toewijding.”

Naast Peter Göbel waren ook Lex de Boer, directeur van woningcorporatie Lefier, Lot van Hooijdonk, wethouder duurzaamheid in Utrecht, Coert Zachariasse, directeur van Delta Development Group en Harm van Oorschot, directeur vastgoed bij Lidl genomineerd voor de Green Leader Award.

Gepubliceerd
31-05-2017

  • Alles
  • Nieuws
  • PROVADA TV
  • Verslagen
  • Podcasts