New Horizon lanceert circulair beton

New Horizon lanceert circulair beton

De eerste ochtend van PROVADA 2018 leverde meteen een historisch moment op. Michel Baars van New Horizon lanceerde het eerste volledig herbruikbare cement: Freement. Met het familiebedrijf Rutte en Koos “Willy Wortel” Schenk ontwikkelde hij een machine die de bestanddelen van beton kan herwinnen. Beton wordt zo weer grind, zand en dus cement. Goed nieuws, want daarvan hebben we immens veel nodig wereldwijd. 

Een tipping point werd het genoemd. Dat we een essentiële grondstof voor de bouw op grote schaal kunnen hergebruiken, biedt fundamenteel nieuwe inzichten. Hoe de machine werkt? Als een herkauwende koe: “Het zijn langs elkaar draaiende assen die een soort wrijfbeweging maken. Het herkauwen gaat door tot het grind schoon is,” zegt Baars.

Michel Baars stond twee jaar geleden nog als veelbelovende startup op de eerste PROVADA FUTURE. Nu al bewijst zijn bedrijf op meerdere fronten dat circulaire bedrijfsmodellen lucratief zijn. Maar: om productinnovatie mogelijk te maken, is systeeminnovatie noodzakelijk. Met die boodschap is Baars dit jaar ook actief op FUTURE NOW, een nieuw plein op de beurs voor bewezen start-ups (scale-ups). 

Baars deed nog een dringende oproep: Voor een nieuwe innovatie is hij naarstig op zoek naar gips. Liefst gebouwen vol gips. Het is duidelijk: New Horizon brengt circulaire bouw gewoon in praktijk. 

Gepubliceerd
05-06-2018

  • Alles
  • Nieuws
  • PROVADA TV
  • Verslagen
  • Podcasts