Een warm bad en een klap in je gezicht

Luisteren naar Ruud Veltenaar is als een warm bad en een klap in je gezicht. Tegelijkertijd. De filosoof en bijzonder hoogleraar koppelt een duizelingwekkende feitenkennis aan analytische vingervlugheid en een zeer confronterende stijl. Veltenaar is onontkoombaar. Zéker als hij persoonlijk wordt: Wil je een manager zijn, of een leider?  

Op verzoek van PROVADA FUTURE sprak de bevlogen wetenschapper en ondernemer over het kantelpunt van de wereld. Of liever: moeder natuur, onze belangrijkste stakeholder. Al vóór de opening van de beurs hield hij een select gezelschap anderhalf uur lang geboeid. “Onze manier van denken en handelen verandert volledig. Ik weet zeker dat we op een mooie plek zullen landen, maar de weg erheen is hel en verdoemenis.”

Waarover heeft Veltenaar het? De aarde is bijna door haar reserves heen. En de samenleving die we hebben gecreëerd, wringt aan alle kanten. Dus goedschiks of kwaadschiks gaan we door fundamentele veranderingen: van welvaart naar welzijn, van ik naar wij en van ego naar eco. “Die ontwikkelingen vragen om leiderschap. Managers kijken naar het hoe en wat, leiders naar het waarom. Dat is niet gemakkelijk en het geeft onzekerheid, maar we hebben het keihard nodig.”

Voorbeeld: Door klimaatverandering zullen in de tweede helft van deze eeuw zo’n 1,5 miljard mensen moeten vluchten. Véél meer dan politici nu beweren. Nederland zal tegen die tijd 1 miljoen mensen per jaar moeten opnemen. Veltenaar ziet het als een oplossing. Omdat het ons dwingt tot ‘omdenken’, bestaande denkpatronen loslaten. Verandert de wereld de komende 10 jaar radicaal, vroeg hij het publiek. Eenvijfde dacht van wel. Bizar volgens Veltenaar, want je ziet vandaag al de signalen op PROVADA. Energietransitie, circulair beton, disruptieve ontwikkelingen.

Drie verschillende crises zullen de transformatie bevorderen. Een ecologische, een sociaal-economische (de middenklasse zakt door de hoeven, allereerst in Italië en post-Brexit Engeland) en een spirituele (jonge mensen ervaren een kloof tussen wat ze op school leren en op straat zien). Goed nieuws, want daardoor gaan we het anders aanpakken.

Gepubliceerd
07-06-2018

  • Alles
  • Nieuws
  • PROVADA TV
  • Verslagen
  • Podcasts