De Achterhoek wordt Florida

Voor het eerst stond het groot op de agenda van PROVADA: Bedreigingen en kansen van krimp. Misschien heeft het ook iets tegenstrijdigs. In krimpgebieden lijken vastgoedpartijen weinig te zoeken te hebben. Maar professionals aan de debattafel gaven blijk van het tegendeel, van Oldambt tot Parkstad. En demissionair minister Plasterk pleitte voor een nationale benadering. “Want zoveel verschillen op zo’n klein gebied zie je nergens in de wereld.”

Het onderwerp verleidde de beleidsman tot een anekdotisch verhaal over de plekken waar hij opgroeide. Eerst een portiekflat met grote gezinnen, later een galerijflat. “Ik besef dat mijn jeugd voor een groot deel werd bepaald door die leefomgeving. Dus als we bepalen wat we doen met krimpgebieden, bepalen we ook de jeugd die mensen daar krijgen. En de oude dag, want het gaat natuurlijk voor een groot deel om ouderenhuisvesting.”

Vanuit de zaal kwam de kanttekening dat een nationale benadering ook betekent dat gemeenten eerlijk worden bekostigd. “Ouderen kosten nu eenmaal meer geld dan jongeren. Als we ervoor kiezen dat de Achterhoek een soort Florida wordt, moet de Achterhoek worden gecompenseerd.” Plasterk voelde daar best voor: “Op zulke plekken moeten kleine ziekenhuizen overeind worden gehouden.”

Gepubliceerd
01-06-2017

  • Alles
  • Nieuws
  • PROVADA TV
  • Verslagen