Yasin  Torunoglu  - Wethouder gemeente Eindhoven

Yasin Torunoglu - Wethouder gemeente Eindhoven

In maart 2013 werd Yasin Torunoglu (1982) de jongste wethouder ooit in Eindhoven. Hij had toen al de nodige politieke ervaring: sinds 2006 was hij voor de PvdA lid van de Eindhovense gemeenteraad. 

Als wethouder heeft hij de thema’s wonen, wijken, werk en ruimtelijke ontwikkeling onder zijn hoede. Een takenpakket dat hem op het lijf is geschreven. Hij trekt vaak de wijken in en vindt het belangrijk om te weten wat er leeft en speelt onder de mensen. Die aandacht voor mensen is ook terug te zien in de opgave die Eindhoven heeft op het gebied van gebiedsontwikkelingen. De zogenaamde woon- en werkladder, waarbij blijvende aandacht is voor laagdrempelige woningen en werkruimtes en middeldure koop en huur, wordt strak nageleefd. Voor Strijp-S, het tweede hoogstedelijke centrum van EIndhoven op een voormalig Philipsterrein, is daarvoor een convenant afgesloten. Onlangs kreeg Strijp-S de Nepromprijs 2019 toegekend voor gebiedsontwikkeling. Naast Strijp-S wordt Strijp-T (30 ha) omgevormd naar een gemixt werkmilieu, gericht op maken en innoveren, waarbij de samenwerking voorop staat.

Die woonladder geldt ook grote gebiedsontwikkelingen als het Stadionkwartier, het Emmasingelkwadrant en Eindhoven Internationale Knoop XL. Respectievelijk worden daar 600, 800-1000 en 8000 wooneenheden gerealiseerd. Er is nadrukkelijk oog voor mensen met een kleine beurs en voor het middensegment, met behoud daarvan voor langere tijd. Voor Knoop XL is een woondeal met de minister afgesloten. In het stationsgebied wordt 700.000 m2 bvo toegevoegd, waarvan 30% sociale woningen en diverse specials.